Православные храмы

Свято-Троицкий собор на Троещине

Приходской храм Выгуровщины-Троещины. В ХІ — ХІІІ вв. между Троещиной…

Храм святителя Николая Мирликийского (на водах)

Инициатива строительства уникального храма на Днепре принадлежала…

Храм равноапостольного князя Владимира и преподобной Евфросинии Полоцкой (на Владимирском рынке)

Первоначально деревянный храм в честь святого равноапостольного князя…
Публикации

Чому при Різдві Христовому з’явилася зірка?

З усіх знамень, які супроводжували народження Спасителя, появу на небі…

“Наша святая Церковь — источник, утоляющий жаждущих”. История Албанской Православной Церкви

Предки албанцев — иллирийцы — расселились на территории нынешней Албании в…

Святитель Макарий — собиратель духовных сокровищ Руси

Митрополит Макарий, по выражению известного историка Е. Е. Голубинского,…

Шляхами апостольської місії апостола Андрія Первозванного

За традицією, що сягає апостольських часів, св. Андрієві випала участь на місійну працю у Скіфії й Ахаї. Скіфія, як північне узбережжя Чорного моря, а також Віфінія, Пафлагонія в Малій Азії, вказуються в різних апокрифах як терени діяльності св. Андрія, куди направив його Святий Дух.

В більшості письменних джерел праця ап. Андрія застає його то у Скіфії, зокрема в Херсонесі, Мирмекії, наприклад, у писаннях Орігена, Євсевія (III ст.), Євхерія з Ліона (ІV–V ст.), то знову в Ахаї, Єпірі й деінде у Греції, наприклад, у фрагменті Мураторія (III ст.), в писаннях Філастрія, Григорія Назіанзена, Афанасія (IV ст.), Феодорита, Єремії, Єводія (V ст.). Одне раннє джерело згадує й Ефес у Малій Азії як місце місійної співпраці ап. Андрія з ап. євангелістом Іоанном.

В літературі значно пізнішої дати, наприклад, в Житті Андрія з IX ст., відомого монаха Єпіфанія, місіонерська праця ап. Андрія дуже поширюється, охоплюючи прикавказькі землі: Іверію, Осетію, Абхазію, землю Джигетів і країну верхнього Сундагу. Про місію св. Андрія у Припонтійщині, Іверії, Савроматії, Таврії, по просторих землях давньої Скіфії — теж мова в писаннях Никити Пафлагона з IX ст.

У самому Євангелії згадки про св. Андрія досить часті в євангеліста Іоанна (1, 37–42), про покликання Андрія й Симона-Петра; Марка (13, 3–4), у зв’язку з розпитуванням Христа апостолами про упадок Єрусалима; Іоанна (6, 5–14), Матфея (14, 13–21), Луки (9, 11–17), із приводу нагодування п’ятитисячної юрби хлібом і рибою, і ще раз в Іоанна (12, 20–34) про посередництво Андрія між Іісусом і грецькими гостями. Подібні лаконічні згадки зустрічаємо і в отців Церкви, теологів і вчених.

Теолог візантійської Церкви і видатний науковець того часу Оріген (185—254) перший засвідчує, що Андрієві виділено землі скіфів для місійної праці. Найстаршу традицію апостольської місії св. Андрія у Скіфії передав Оріген іншому вченому — Євсевієві (помер в 340 р.).

У своєму творі першої половини IV ст. Євсевій, спадкоємець традиції місійного служіння ап. Андрія у Скіфії, вказує, разом з Орігеном, на вихід Андрія з торговельного міста Сінопи в Пафлагонії на північному уз-бережжі Малої Азії, уточнюючи його дальшу місію вздовж північних берегів Понту (Чорного моря) й на широкому просторі Скіфії, себто на території пізнішої Київської Русі.

На проповідницьку діяльність св. Андрія у Греції вказують теж отці Церкви св. Афанасій (помер в 373 р.), св. Єремія (342–420 рр.). Вони вказують, що ап. Андрій проповідував спершу в Віфінії в Малій Азії, тоді провідав недалеку звідти Нікею, після мав піти до Фракії, а згодом і до Скіфії.

Мандрівка Андрія в Чорномор’ї: “... первозванний Андрій, пронісшись метеором зі Сходу на Захід, проповідував у кожному місті про Христа — Сина Божого. З Візантії він перейшов до Нікеї, де далі навчав. Звідти прибув до Фракії, а згодом відплив до Скіфії, проповідуючи в великому місті Севастополі, а також на території жителів внутрішньої Ефіопії, між ріками Апсарос і Фазіс. Згодом перебрався до міста Сінопи в Пафлагонії у Малій Азії, де його і апостола Матфія ув’язнили кровожадні дикуни”.

Дуже важливим джерелом в розумінні визначення мандрівних місійних шляхів ап. Андрія є Книга чудес св. Андрія (твір св. Григорія з Тур, який написав його під кінець свого життя, в 591 або 592 р.). Григорій з’ясовує, що після звільнення Матфія Андрій продовжував мореплавання вздовж південних берегів Чорного моря, проповідуючи в містах Амазеї, Сінопі, Нікеї, Нікомідії. З Нікомідії він відплив до Візантії, а звідти продовжував подорож через Фракію, де його атакувала товпа чужинців. Врятувавшись від них, дістався Андрій до Перінту на фракійському узбережжі, а звідти до Македонії. Проповідуючи далі в Філіппі й Фессалоніці, він нарешті прибув у місто Патри в Ахаї, де й скінчив життя на хресті, ймовірно на 70-му році.

З писань відомих авторів найпомітніші твори Іпполита й Дорофеоса, що описують побут Андрія в великому Севастополі над рікою Фазіс, а також його подальшу проповідницьку діяльність у Скіфії, Фракії й Ахаї.

“Повість минулих літ” Нестора Літописця з XII ст. подає найперші відомості про християнство в Таврії, з’ясовуючи, що ще в I ст. н. ери до Криму прибув і проповідував там християнство апостол Андрій.

Ось як описується його подорож Дніпром:

“Андрій навчав у Сінопі. Прибувши в Корсунь, побачив недалеко звідсіль Дніпровський лиман. Бажаючи попасти в Рим, він дістався до Дніпровського гирла, звідки піднявся угору Дніпром й несподівано опинився на березі, у стін дніпровських гір. На другий день встав і заговорив до учнів своїх:

— Бачите ці гори? На цих горах засяє благодать Божа; велике місто там стане, і Бог побудує в ньому багато церков.

І вийшовши на ці гори, поблагословив їх, поставив хрест і помолився Богові. Зійшовши з тієї гори, де згодом бути Києву, поплив Андрій Дніпром”.

Численні народні перекази, вірування та різні форми усної словесності й письменства, пов’язані з ім’ям св. Андрія, вказують на глибоке укорінення Андрієвої традиції в надрах українського народу. Міцний слід в народній пам’яті — перебування апостола Андрія в Україні — насправді має свою глибоку й вагому причину. “Повість минулих літ” врятувала відроджену згодом історичну традицію українського народу.

Ігумен Іларій (Шишковський)

 
Поиск на сайте
Календарь
ukrline.com.ua Rambler's Top100 ya.ts ya.me Mu